Rahim Duvarı Kalınlaşması

    Rahim duvarı kalınlaşması; rahmin iç dokusunun olması gerekenden daha kalın bir hâle gelmesidir. Endometrium ya da endometrial tabaka olarak adlandırılan bu doku, vücuttaki hormon salınımına bağlı olarak adet döngüsü içerisinde incelip kalınlaşır. Endometrium tabakasının tekrardan incelmemesi ya da olması gerekenden fazla kalınlaşması sonucunda rahim duvarı kalınlaşması ortaya çıkar.

    Rahim duvarı kalınlaşması, hormonal düzendeki bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi rahim kanseri belirtisi olarak da oluşabilir. Bu nedenle mutlaka takip edilmesi ve gerektiğinde tedavilere başvurulması gereken bir rahatsızlıktır. Altta yatan nedene yönelik yönetim yapılır. Hastalar, kanser riski açısından değerlendirmeye tabi tutulur. Hormonal bozukluk söz konusu ise bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir.

    Yazımızın devamında rahim duvarı kalınlaşması ile ilgili detaylı bilgi bulabilirisiniz. Rahim duvarı kalınlaşması hakkındaki tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

    Rahim; endometrium, myometrium, perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşan bir organdır. İç tabakası, endometrium olarak adlandırılır ve bu tabakanın kalınlığı değişkendir. Her menstruasyon döneminde endometriumun belirli kısmı dökülerek regl kanaması ile vücuttan dışarı atılır. Sonrasında ise yaşanan hormonal değişimler ile endometrium tekrardan kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma olası bir hamilelik durumunda yumurtanın rahme daha kolay tutunmasını sağlar.

    Rahmin olması gerektiği gibi incelmediği durumlarda rahim kalınlaşması meydana gelebilir. Bu durum genellikle hormonal bozukluklar nedeniyle meydana gelse de kanserin de bir belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle rahim duvarı kalınlaşması söz konusu olan hastaların gerekli takip tedavi yöntemlerinden yararlanabilmek için alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekir. Bazı durumlarda altta polip ggibi basit patolojiler yatabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Türleri Nelerdir?

    Endometrial hiperplazi olarak da adlandırılan rahim duvarı kalınlaşması, belirli türlere ayrılır. Bu türler kanser riski taşıması açısından da farklılık gösterir.

    • Basit hiperplazi
    • Kompleks hiperplazi
    • Basit atipili hiperplazi
    • Kompleks atipili hiperplazi

    Bu sıralamada yukarıdan aşağı doğru inildikçe kanser riskinin de arttığını söylemek mümkündür. Her patolojinin ayrı ayrı gerileme ve kansere ilerleme riski mevcuttur. Atipik hücrelerin tespit edildiği durumlarda, anormal hücre değişimlerinin geliştiği görüşür. Bu durum, kanser riskinin olduğunun bir göstergesidir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

    Rahmin iç tabakasını oluşturan endometrial doku, hormonların etkisi ile kalınlaşıp incelir. Beyindeki hipotolamusun hipofiz bezinin uyarması ile beraber LH ve FSH hormonları salgılanır. Yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan bu hormonlar, yumurta hücresini barındıran folikül keseciklerinin olgunlaşmasını sağlar. Yeterli olgunluğa erişen foliküller çatlayarak yumurtayı ortaya çıkar. Bu süre içerisinde foliküllerden salgılanan östrojenin kandaki seviyesi de yükselir. Yükselen östrojen seviyesi ise rahim endometriumun kalınlaşmasını sağlar.

    Eğer bu dönemde yumurta döllenir ise rahme tutunacaktır. İç tabakadaki kalınlaşma, yumurtanın rahme tutunmasını kolaylaştırır. Döllenme ve gebelik oluşmadığında ise östrojen seviyeleri düşmeye başlar. Östrojen yerine progesteron salınımı hız kazanır. Kandaki progesteron seviyesinin yükselmesi ise rahim duvarındaki endometrial dokunun dökülerek incelmesini sağlar.

    Hormonal düzendeki bu denge bozulduğunda rahim duvarında beklenen incelme ortaya çıkmayabilir. Bu durum endometrial hiperplazi olarak adlandırılan rahim duvar kalınlaşmasına sebebiyet verebilir. Rahim duvarı kalınlaşmasını ortaya çıkaran diğer faktörler ise:

    • Menopoz döneminde duran progesteron üretimi
    • Kullanılan hormon ilaçları
    • Endometrial polip
    • Polikistik over sendromunda yumurtlamanın olmaması nedeniyle progesteron salgılanmaması
    • Diyabet, tiroit gibi kronik rahatsızlıklar
    • Obezite
    • Yumurtalık tümörleri olarak sıralanabilir.

    Anormal hücre değişimleri de rahim duvarında kalınlaşmaya neden olabilir. Kanser öncüsü lezyonlar, atipili endometrial hiperplaziye sebebiyet verebilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

    Rahim duvarı kalınlaşması, her hastada farklı seviyede görülebilen belirtiler ortaya çıkarır. Bu belirtilerden başlıcaları:

    • Regl kanamalarının uzun sürmesi
    • Kanama miktarında artış olması
    • Düzensiz regl dönemleri
    • 2 adet kanamasının arasında 21 günden kısa süre olması
    • Ara kanama ya da kahverengi vajinal akıntı olması olarak sıralanabilir.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konulur?

    Rahim duvarı kalınlaşmasından şüphelenilen hastalarda ultrason ile görüntüleme yapılarak duvar kalınlığı saptanabilir. Eğer şüpheli bir kitlenin var olduğu tespit edilirse biyopsi yapılması gerekebilir. Biyopsi ile alınan doku örneği patolojik incelemeye tabi tutularak kanser riski açısından değerlendirme yapılır.

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Endometrial hiperplazinin hangi tipinin hastada görüldüğü, tedavi planını doğrudan etkiler. Yapılan biyopsi sonucunda endometrial dokuda anormal bir hücresel değişim söz konusu değil ise takip ve ilaçla tedavi seçeneklerine başvurmak yeterli olabilir. Ancak atipili hiperplazi söz konusu olduğu durumlarda kanser riski söz konusu olduğu için ameliyata başvurulması da gerekebilir. Burada tedavi tipini belirlerken hastanın yaşı ve ileride çocuk isteminin olup olmaması önemli rol oynar.

    Basit kalınlaşma tespit edilen hastalarda, şiddetli şikâyetler de söz konusu değil ise yalnızca rahim kalınlaşmasının takip edilmesi yeterli olabilir. Takip sürecinde belirti ve şikâyetlerde gerileme olabilir ve hormon seviyeleri dengelenebilir.

    Gerekli görüldüğü durumlarda östrojen ve progesteron dengesinin sağlanması için ilaç tedavisine de başlanabilir. Hastalara reçete edilen progesteron içerikli ilaçlar ile            östrojenin vücutta yarattığı etkinin dengelenmesi sağlanabilir. Bu tedavisi ağızdan alınan ilaçlar yardımı ile uygulanabileceği gibi hormonlu rahim içi araçlar (RIA) ile de gerçekleştirilebilir.

    Atipili hücrelerin var olması halinde cerrahi müdahaleye başvurmak gerekebilir. Histerektomi adı verilen ameliyat ile rahmin cerrahi yöntemlerle alınması söz konusu olabilir. Gebelik planı olmayan ve menopoz dönemindeki hastalarda daha sık başvurulan bir yöntemdir. Çocuk isteyen ve atipili hiperplazi saptanan hastalarda, rahim alınmadan tedavi sağlanması mümkündür

    Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Fiyatları

    Rahim duvarı kalınlaşması, görülen türüne ve hastadaki semptomlara bağlı olarak farklı tedavileri gerektirebilir. Bu nedenle tedavi süreci hastadan hastaya değişebilir. Ücretler de buna bağlı olarak farklılaşır. Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


    Doktora Bağlan!