Dış Gebelik Tedavisi

    Dış gebelik tedavisi; döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir alana yerleşmesi sonucu oluşan dış gebeliğin sonlandırılması için başvurulan yöntemlerdir. Dış gebelikte yumurtanın en sık yerleştiği alan fallop tüpleridir. Buraya yerleşen yumurta büyümeye devam eder ancak fetüsün gelişimi için uygun şartlar sağlanmadığı için gebeliğin sürdürülmesi mümkün değildir. Yumurtadaki sağlıksız büyüme, tüplerin zarar görmesine ve yırtılmasına neden olabilir. Bu durum teşhiste geç kalındığında kanama nedeniyle hastada hayati risk oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda tüplerin geri döndürülemeyecek biçimde hasar görmesi kısırlığa da neden olabilir.

    Dış gebelik sürecinde ortaya çıkma riski bulunan iç kanama, hastaların acil olarak ameliyata alınmasını gerektirebilir. Ancak erken tanı konulan hastalarda, ilaç tedavisi ile de dış gebeliğin sonlandırılması mümkündür. Cerrahi yöntemlere başvurmanın gerekip gerekmediğine hastaya göre karar verilir.

    Yazımızın devamında dış gebelik tedavisi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Dış gebelik tedavisi hakkındaki tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Dış Gebelik Nedir?

    Gebeliğin mümkün olması için annenin yumurta hücreleri ile babanın sperm hücrelerinin fallop tüplerinde karşılaşması gerekir. Bu karşılaşma sonucunda yumurta döllenerek rahme tutunur. Rahim, embriyonun gelişmesi için gerekli olan şartları sağlar. Ancak bazı durumlarda döllenmiş yumurta, rahim dışında bir alana tutunabilir. Bu durum dış gebelik olarak adlandırılır. Ektopik gebelik olarak da adlandırılan bu durum, tüm kadınlarda görülebilen bir sorundur.

    Dış gebelik vakalarının büyük bir kısmında yumurtanın tüplere yerleştiği görülür. Tüm vakaların %95’inde dış gebeliğin fallop tüplerinde meydana geldiği tespit edilir. Ancak bunun yanı sıra karın boşluğu ve rahim ağzı da yumurtanın tutunabileceği diğer alanlardır. Bu alanlar, embriyonun sağlıklı olarak gelişmesi için gerekli olan şartları sağlamaz. Aynı zamanda burada büyüyen yumurta, çevredeki kas ve bağ dokularına da ciddi oranda zarar verir.

    Dokuların aldıkları hasar sonucunda iç kanama gibi oldukça tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle dış gebeliğin erken teşhis ve tedavisi çok önemlidir. Tedavide geç kalınan vakalarda hayati risk oluşmakla beraber gebe kalınmasını engelleyecek, yoğun doku hasarları da söz konusu olabilmektedir.

    Dış Gebelik Tedavisi

    Dış Gebelik Neden Olur?

    Dış gebelik, tüm kadınlarda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Ancak riski artıracak bazı faktörlerden söz etmek mümkündür. Bu faktörler arasında en sık karşılaşılanlar:

    • 35 yaş ve üzeri gebelikler
    • Pelvik ve abdominal alanda geçirilen ameliyatlar
    • İki ve daha fazla sayıda kürtaj öyküsü bulunması
    • Yumurtalık ve tüplerde enfeksiyon öyküsü
    • Endometriozis
    • Daha önceden de dış gebelik öyküsü bulunması
    • Üreme organlarında yapısal bozuklukların olması
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların var olması
    • Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ile gebe kalınması
    • Tüp ligasyonu ya da rahim içi araç ile korunulmasına rağmen gebe kalınması
    • Önceden geçirilmiş enfeksiyonlar nedeni ile oluşmuş yara dokuları olarak sıralanabilir.

    Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

    Normal bir hamilelikte ortaya çıkan belirtilerin tümü, dış gebelikte de görülür. Adet kanamalarının kesilmesi, mide bulantısı, kokulara karşı hassasiyet gibi belirtiler açığa çıkabilir. Ancak dış gebeliği normal bir hamilelikten ayıran bazı şikâyetlerle de karşılaşılması olasıdır. Hastalarda görülen bu şikâyetler:

    • Şiddeti değişebilen, lekelenme biçiminde de olabilen vajinal kanamalar
    • Rahim bölgesinde ani, şiddetli ağrı
    • Karnın tek tarafında ortaya çıkan şiddetli ağrı
    • Sindirim sisteminde meydana gelen bozulmalar
    • Baş dönmesi
    • Bayılma
    • Rektumda hissedilen basınç olarak karşımıza çıkar.

    Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?

    Dış gebeliğin erken tanısı oldukça önemlidir. Bu nedenle dış gebelik belirtileri görülen hastaların mutlaka en kısa sürede alanında uzman bir kadın hastalıkları ve doğum hekimine başvurması gerekir. Dış gebelik geçiren hastalar, hamilelik testlerinde pozitif sonuçla karşılaşır. Hem kan hem de idrar ile bakılan gebelik testleri, hastaların hamile olduğunu doğrulayabilir. Bu nedenle dış gebeliğin tanısı için farklı yöntemlerden yararlanmak gerekir.

    Dış gebelik tanısı konulmasında yararlanılan yöntemlerden ilki Beta HCG hormon testidir. Beta HCG hormonu, gebelik sürecinde düzenli olarak yükselme eğilimi gösterir. Ancak dış gebelik vakalarında hormon seviyeleri yeterli değerde olmaz. İki gün arayla yapılan beta HCG hormon testi sonucunda sağlıklı bir hamilelikle uyumlu sonuçlar vermeyen hastalarda dış gebelikten şüphelenilir.

    Dış gebeliğin tanısının konulmasında yararlanılan bir diğer tetkik de ultrason ile rahmin görüntülenmesidir. Hamilelik sürecinde rahmin içerisinde bir gebelik kesesi oluşur. Ancak dış gebelik durumunda döllenmiş yumurta rahim dışında bir alana tutunduğu için gebelik kesesi oluşmayacaktır. Gebelik testlerinin pozitif çıkmasına rağmen gebelik kesesi oluşmayan hastalarda da dış gebelik şüphesi mevcuttur. Her iki yöntemde de dış gebeliği işaret eden sonuçlarla karşılaşılması hâlinde kesin tanı konulması mümkün olur.

    Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Dış gebelik tedavisinde hastanın mevcut durumu oldukça önemlidir. Eğer yumurtanın yerleştiği alanda ciddi bir doku hasarı ve iç kanama mevcut ise hastaların acil olarak ameliyata alınması gerekir. Ameliyat, laparoskopi ile kapalı olarak gerçekleştirilir. Ancak erken teşhisin söz konusu olduğu hastalarda bir iğne yardımı ile gebeliğin sonlandırılması mümkündür. Metotreksat ismi verilen baskılayıcının hastalara enjekte edilmesi ile dış gebeliğin gerçekleştiği alandaki hücre büyümesi durdurulmuş olur. Enjeksiyon sonrasında hastalarda düşük benzeri bir tablo ortaya çıkar. Rahimde kasılma ve vajinal kanama görülebilir.

    Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları 2023

    Dış gebelik tedavisi, tanının konulduğu aşamaya göre değişiklik gösterir. Bazı hastalarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulurken bazı hastalarda ilaç enjeksiyonu yeterli olmaktadır. Bu durum ücretlerin de değişmesine neden olur. Dış gebelik tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


    Doktora Bağlan!