Konizasyon

    Konizasyon; rahim ağzından koni biçiminde parça alınmasıdır. Soğuk konizasyon ve sıcak konizasyon olarak ikiye ayrılır. Sıcak konizasyon, LEEP konizasyon olarak da adlandırılır. Smear testi sonucu anormal gelen ve rahim ağzında lezyonlar tespit edilen hastalarda bu işleme hem tanı hem de tedavi amacı ile başvurulabilir. Çıkarın doku örneği patolojik incelemeye tabi tutulur. Bu sayede prekanseröz lezyonlar ve yayılımları hakkında detaylı bilgi sahibi olunur. Aynı zamanda rahim ağzı lezyonlardan temizlenmiş olur.


    Konizasyon uygulaması, rahim ağzı kanseri riskini azaltan bir işlemdir. Ancak uygulamadan sonra patoloji sonucuna da bağlı olarak hastaların düzenli takip altında tutulması gerekir. Bu sayede olası kanser riski kontrol altında tutulur. Rahim ağzında lezyonların tekrarlaması söz konusu olduğunda ise gerekli tedavilere geç kalınmadan başlanmış olur.

    Yazımızın devamında konizasyon ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Konizasyon hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    Konizasyon Nedir?

    Human Papilloma Virüs (HPV) olarak adlandırılan ve cinsel yolla bulaşan bir mikroorganizma, kadınlarda rahim ağzı kanserinin en çok karşılaşılan sebepleri arasındadır. HPV’nin belirli türleri ile enfekte olan bireylerde rahim ağzında prekanseröz ve Kanseröz lezyonlar gelişebilir. Bu lezyonların gelişimi, düzenli kontrollerde uygulanan smear testi ile tespit edilebilir.

    Smear testi sonucu anormal gelmiş hastalarda prekanseröz ve Kanseröz lezyonların var olduğu durumlarda konizasyona başvurulabilir. Bu işlem esnasında rahim ağzının ortasında koni biçiminde bir doku parçası çıkarılır. Çıkarılan bu parça, patolojiye gönderilerek değerlendirmeye tabi tutulur. CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 şeklinde sınıflandırılan kanseröz hücreler, ileride kanser görülmesi riskini artırır. Atipik hücreler ise zamanla CIN 2 ve CIN 3 lezyonlarına dönüşebilir.

    Koni biyopsisi olarak da adlandırılan konizasyon, üç farklı alet kullanılarak uygulanabilir. Çıkarılacak doku; neşter, lazer bıçağı veya elektrik akımı ile çalışan bir cihaz yardımı ile çıkarılabilir. Uygulama yöntemine göre işlemler sıcak konizasyon ya da soğuk konizasyon olarak adlandırılır.

    Soğuk Konizasyon Nedir?

    Neşter kullanılarak rahim ağzından doku çıkarılması soğuk konizasyon olarak adlandırılır. Günümüzde artık sıcak konizasyon olarak da adlandırılan işlemler daha sık tercih edilmektedir. Soğuk konizasyon ise genellikle rahim ağzı kanserinin erken evrelerde tanısının konduğu hastalarda uygulanır.

    Sıcak Konizasyon Nedir?

    LEEP Konizasyon olarak da adlandırılan sıcak konizasyon, elektrik akımı kullanan bir cihaz yardımı ile rahim ağzından doku örneği alınmasıdır. Ucunda telden bir halka bulunan, kalem benzeri bir cihaz olan elektrokoter yardımı ile rahim ağzından koni biçiminde bir parça çıkarılır.

    İşlem esnasında kullanılan cihaz elektrik akımı vasıtası ile dokuyu keser ve aynı zamanda dokuları yakarak kanamayı durdurur. Bu sayede neşter ile gerçekleştirilen soğuk konizasyona göre çok daha avantajlı bir uygulamadır.

    Lazer Konizasyon Nedir?

    Konizasyon işlemi esnasında tercih edilebilecek bir yöntemde lazer cihazı kullanılarak rahim ağzından doku çıkarılmasıdır. LEEP konizasyona alternatif olarak uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak işlem esnasında çıkarılan dokunun kenarları, lazer ışınları nedeniyle yanabilir. Bu durum, histolojik tanıyı güçleştirebilir. Bu nedenle LEEP konizasyon yöntemi daha sık tercih edilir.

    Konizasyon Kimlere Uygulanır?

    • Rahim ağzı kanseri şüphesi bulunan
    • Rahim ağzında kanseröz ve prekanseröz hücreler olan
    • Rahim ağzı bölgesinde anormal bir durum olan hastalarda konizasyon uygulanabilir.

    Hem teşhis hem de tedavi amacı ile uygulanabilen konizasyon, rahim ağzında CIN 2 ve CIN 3 lezyonlar bulunan hastaların tedavisinde başvurulan bir yöntemdir.

    Konizasyon Nasıl Yapılır?

    Konizasyon, gerçekleştirilecek olan türe göre farklı şekillerde uygulanabilir. Hangi cihaz kullanılacak olursa olsun hastalar işlem sürecinde anestezi altında tutulur. Çıkarılacak olan parçanın derinliğine ve başvurulacak yönteme bağlı olarak işlem, muayenehanede ya da ameliyathanede gerçekleştirilebilir. Hastaların konforu açısından lokal anestezi yerine genel anesteziye başvurulması da mümkündür.

    Uygulama esnasında rahim ağzı, antiseptik bir solüsyonla temizlenir. Vajinal duvarlar, spekulum ile aralanır. Bu sayede rahim ağzına ulaşılması mümkün olur. Sonrasında ise rahim ağzından koni biçiminde kesilen doku parçası çıkarılır. Bu işlemde neşter, lazer ya da elektrokoter kullanılabilir. Sıkça yapılan LEEP işlemi, ortalama 5 dakika sürer ve dikiş atılması gerekmez.

    Konizasyon işlemi esnasında çıkarlan parça, patolojik incelemeye gönderilir. Bu sayede kanseröz ve prekanseröz hücreler hakkında bilgi alınması mümkün olur. Koni biçimindeki doku örneğinin uç kısımlarında da lezyonların bulunması, rahim ağzının diğer kısımlarında da kanseröz hücrelerin bulunması ihtimalini ortaya çıkar. Bu durum sonucunda hastaların takip ve tedavi planı bu bilgi doğrultusunda yapılır.

    Konizasyon Ne Kadar Sürer?

    Konizasyon uygulaması, başvurulan yönteme göre farklı sürelerde tamamlanır. Çıkarılacak olan parçanın derinliği, hastanın durumu ve uygulama yöntemi nedeniyle işlem süresi 5 dakikadan 20 dakikaya kadar değişebilir.

    Konizasyon Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

    Konizasyon sonrasında 1-3 hafta kadar süre ile hafif düzeyde vajinal kanama ve kahverengi akıntı olması mümkündür. İyileşme süreci ortalama 4 haftadır. Bu süre zarfında cinsel perhiz uygulanması önerilir. Aynı zamanda vajinal tampon kullanılması da tavsiye edilmez. Kanama olduğu süre boyunca hijyenik ped kullanılabilir.

    Kötü kokulu akıntı, şiddetli ağrı, yoğun kanama, ateş gibi durumların söz konusu olması hâlinde hekiminize başvurmanız gerekir.

    Konizasyon Fiyatları

    Konizasyon, birden fazla yöntem ile uygulanabilir. Ücretler, başvurulacak olan yönteme göre değişebilmektedir. Aynı zamanda uygulanacak tedavi yöntemi ve başvurulan hastaneye göre de fiyatlar değişebilir. Konizasyon fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirisiniz.


    Doktora Bağlan!