Kapalı Rahim Ameliyatı
Kapalı rahim ameliyatı laparoskopik histerektomi olarak da adlandırılan rahim yani uterusun kapalı yöntem ile alındığı cerrahi operasyondur. Histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı abdominal, vaginal veya laparoskopik (kapalı yöntem) şekilde uygulanabilir. Histerektomi, kadınlarda çok sık uygulanan bir cerrahi işlemdir. Kapalı rahim ameliyatı, rahmin alınması operasyonunun daha tehlikesiz ve kısa sürede gerçekleştirilmesine olanak sağlamıştır. Bu yöntem ile hastaların günlük hayatları uzun süreli sekteye uğramaz. Açık ameliyat yöntemine göre daha güvenli ve iyileşme süresinin kısa olması sebebiyle kapalı rahim ameliyatı tercih edilmeye başlanmıştır. Kapalı rahim ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Prof. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?
Rahimin laparoskopik (kapalı) yöntemle alınması operasyonuna kapalı rahim ameliyatı denir. Bu ameliyat yöntemi farklı tedavi ve cerrahi operasyonlar için de kullanılan laparoskopi olarak adlandırılır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopi derin olmayan, 0.5-1 cm lik kesikler ile karın bölgesine ulaşabilen cerrahi bir yöntemdir. Genellikle jinekoloji ve üroloji alanlarında teşhis ve tedavi işlemleri için kullanılmaktadır. Uç noktalarında kamera bulunan laparoskop cihazları kesikler sayesinde bölgeye yerleştirilir. Bu cerrahi cihazlar ile ilgili bölge incelenir ve diğer cerrahi aletler sayesinde tedavi uygulanabilmektedir. Laparoskopi safra kesesinin alınması, histerektomi (rahmin alınması), yumurtalık kisti alınması, myom alınması (myomektomi), apendektomi (apandisit alınması) gibi cerrahi işlemlerde tercih edilir.
Laparoskopik Histerektomi (Kapalı Rahim Ameliyatı) Hangi Durumlarda Uygulanır?
Rahmin çıkarılması için yapılan ameliyat histerektomi, rahimde gerçekleşen farklı rahatsızlık veya hastalıklardan dolayı gerekli görülebilir. Histerektomi operasyonun tercih edildiği durumların bazıları şu şekildedir:
- Rahim ve yumurtalık kanseri, kanser öncesi belirtiler, iyi huylu tümörler veya rahim miyomları
- Şiddetli kasık veya adet ağrıları
- Doğum sonrası durdurulamayan kanama, düzensiz kanamalar
- Rahim sarkması, rahim yırtıkları
- Endometriozis ( endometrium tabakasının rahim dışına çıkmasıdır)
- Doğum sırasında yaşanan farklı sorunlar
Rahim ameliyatı abdominal, vajinal veya kapalı yöntemle beraber üç şekilde gerçekleşebilir. Abdominal yöntem vajinale göre çok daha komplike ve dolayısıyla riskli bir ameliyattır. Abdominal histerektomi operasyonunda rahim karın üzerinden yapılan kesik ile çıkarılır. Bu ameliyat sonrası karın bölgesinde yara izi kalmaktadır. Vajinal yoldan yapılan rahim alma ameliyatı ise vajenin iç kısmında yapılan bir kesik ile rahim çıkartılır. Modern tıptaki gelişmeler ile beraber günümüzde bu iki açık ameliyata yöntemine alternatif olarak kapalı rahim ameliyatı (laparoskopik histerektomi) (robotik histerektomi) de tercih edilebilir. Kapalı rahim ameliyatı dokuya verilen zararı minimuma indirdiğinden şartlar uygun olduğu takdirde öncelikli yöntem olarak görülür.
Histerektomi ameliyatı alınacak doku ve organlara göre de farklılık gösterebilir. Bunlar;
- Rahmin boyundan itibaren bütünüyle alındığı total histerektomi
- Yumurtalıklar veya fallopi tüpü gibi üreme organları ile beraber rahmin alındığı total histerektomi ve bilateral salpingoooforektomi
- Jinekolojik kanser nedeniyle yapılan rahim ve çevre dokularının alındığı radikal histerektomi olarak üçe ayrılır.
Kapalı Rahim Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi ) Nasıl Uygulanır?
Anestezi uygulanacağı için ameliyattan 12 saat öncesinde hasta su içmeyi ve yemek yemeyi kesmelidir. Ameliyat için hastaya genel anestezi uygulanır. Ameliyat yapılacak bölgenin net gözlenmesi için karın bölgesi karbondioksit ile şişirilir. Diğer laparoskopik cerrahi işlemler gibi, kapalı rahim ameliyatlarında da karın bölgesine ve kasıklara fazla derin olmayan 0.5er cmlik kesikler atılır. Bu kesikler sayesinde cerrahi aletler ve laparoskoplar yerleştirilir. Laparoskopların ucundaki ışıklı kameralar ile rahim bölgesi net bir şekilde görüntülenir. Bu sayede rahmin alınması için kullanılan aletler ile ameliyat gerçekleşir. Histerektomi rahmin yani uterusun alınması olsa da yumurtalıkların da alınması gerekiyorsa bu operasyon ile alınabilir. Bu kesiklere dikiş atıldıktan sonra ameliyat tamamlanır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Kapalı yöntemle yapılan rahim ameliyatı ortalama olarak 30- 60 dakika arası sürmektedir. Fakat operasyonun içerdiği cerrahi işlemlere göre ameliyat süresi değişiklik gösterebilir. Eğer rahim ve üreme organları beraber alınacaksa, ameliyat süresi uzayabilir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Ameliyat sırasında karın bölgesine atılan kesiklerin büyük ve derin olmaması sayesinde iyileşme süresi açık ameliyatlara göre daha kısa ve sorunsuzdur. Laparoskopik ameliyat sonrası çoğu zaman oldukça konforlu geçer. Hastalar, birkaç saat sonra yürümeye ve yeme içmeye başlarlar. Hasta, çoğu zaman ameliyatın olduğu gün veya ertesi gün taburcu edilir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Gebe Kalınır mı? Adet Kanaması Görülür Mü?
Kapalı Rahim Ameliyatı sonrası, rahim alındığı için gebe kalınmaz. Hastanın kısa bir dönem lekelenme tarzında kanaması olsa da sonrasında adet kanaması yaşamayacaktır. Eğer yumurtalıklar rahimle beraber alınırsa menopoz semptomları görülür ve hormon tedavisine başlanması gerekebilir. Diğer yandan yumurtalıklar alınmadıysa hastaların çoğunda psikolojik rahatsızlık veya cinsellik ile alakalı sorun görülmemiştir. Laparoskopik histerektomi sonrasında doktorun uygun gördüğü zamandan itibaren hasta cinsel hayatına devam edebilir. Kesiklere atılan ince dikişlerde genellikle kendiliğinden eriyen dikiş iplikleri kullanıldığından dikişlerin alınması gerekmez ve bu kesikler büyük ameliyat izi bırakmaz.
Kapalı Rahim Ameliyatı Kararı Nasıl Verilir?
Rahmin alınması operasyonu (histerektomi) kararı doktor ve hastanın uzlaşması ile alınmalıdır. Ameliyatın endikasyonu bu anlamda önem taşır. Rahim kanseri, erken evre yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, myom, yumurtalık kistleri, dermoid kist, endometriozis, endometrioma nedenleriyle laparoskopik cerrahi gerekebilir. Hastanın özelliklerine göre histerektomi operasyonu önerilebilir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatı
Miyom, kanser riski veya diğer rahim alınması gereken bir hastalık veya rahatsızlık için kapalı rahim ameliyatı bir tedavi yöntemidir. Modern tıptaki ilerlemeler ile laparoskopik (kapalı) yöntemle olduğunuz ameliyat ile daha sağlıklı bir hayata başlayabilirsiniz. Kapalı rahim ameliyatı derin kesik atılmadan rahmin vücuttan çıkarılması operasyonudur. Bu operasyon gebe kalamamak ve adet görememe gibi sonuçlara sebep olsa da cinsel hayat veya cinsel tatmin için bir sorun oluşturmaz. Kapalı rahim ameliyatı fiyatı ile alakalı daha detaylı bilgi almak veya randevu oluşturmak için kliniğimizi arayabilirsiniz.