HPV Aşısı

    HPV aşısı; Human Papilloma Virüs ile enfekte olmayı engelleyen bir aşıdır. Yaklaşık 200 türü bulunan HPV’nin belirli çeşitleri, rahim ağzı kanserine neden olur. Genital siğillere neden olan türleri de bulunan HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Hem kadınlarda hem de erkeklerde kanser riskine yol açan bu virüse karşı HPV aşısı, 9 yaşından itibaren uygulanabilir. Özellikle enfekte olunmadan önce aşı olunması koruma faktörünü olumlu etkiler. Ancak ilerleyen yaşlarda da aşı olmak mümkündür. Üç farklı türü olan HPV aşısı, virüsün farklı çeşitlerine karşı koruma sağlar.

    Meme kanserinden sonra kadınlarda en çok ölüme neden olan kanser türü olan rahim ağzı kanseri de HPV nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü, 50 yaşına kadar tüm bireylerin %85’inin HPV ile enfekte olduğunu belirtir. Bu nedenle HPV aşısı, hayati öneme sahip bir tıbbi gelişmedir. Hem kız çocuklarına hem de erkek çocuklarına uygulanabilen bu aşı, kadınlarda yaş sınırına tabi değildir; 9 yaşını geçmiş tüm kız çocuklarına ve kadınlara uygulanabilir. Yapılan güncel çalışmalar, HPV aşılarının 27-45 yaş arasındaki kadınlarda da etkili olduğunu ortaya koymuştur.

    Yazımızın devamında HPV aşısı hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. HPV aşısı için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    HPV Nedir?

    Cinsel yolla bulaşan bir mikroorganizma olan Human Papilloma Virüs, kısaca HPV olarak anılır. Cilt teması ile geçen HPV’nin 200’e yakın farklı türü bulunur. Bu türlerden bazıları genital siğillere yol açarken, bazıları da kadınlarda rahim ağzı erkeklerde ise penis kanserine yol açar. Siğiller, oral veya anal bölgelerde de çıkabilir. Cilt cilde temasın gerçekleştiği alanlar, siğil gelişimine açıktır.

    Korunmasız cinsel ilişki HPV riskini arttırırken prezervatif ile korunmak ise tam olarak HPV enfektesini engellemeyebilir. Günümüzde HPV aşısı ile bu virüs en tehlikeli varyasyonlarına karşı koruma sağlamak mümkündür.

    HPV’nin Kansere Neden Olan Tipleri Nelerdir?

    Human Papilloma Virüs’ün kanser yapan türleri, yüksek riskli olarak adlandırılır. Bu tiplerdeki HPV; kadınlarda rahim ağzı kanseri, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserlerine neden olabilir. Aynı zamanda kanser öncesi lezyonların gelişmesi de mümkündür. Erkeklerde ise anüs ve penis kanseri, yüksek riskli HPV tipleri nedeniyle ortaya çıkabilir.

    Yüksek riskli HPV tipleri; 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68’dir. Rahim ağzı kanserine neden olma riski en yoğun olan tipler ise Tip 16 ve Tip 18’dir.

    HPV’nin Genital Siğile Neden Olan Tipleri Nelerdir?

    Genital siğillere neden olan HPV tipleri, düşük riskli olarak adlandırılır. Siğiller; genital alanda oluşabileceği gibi ağız ve anüs çevresinde de ortaya çıkabilir. Korunmasız yaşanan oral, anal ve vajinal cinsel birliktelik; siğil oluşma riskini arttırır.

    Düşük riskli HPV tipleri; 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81’dir. Bu tip HPV virüsleri ile enfekte olunması hâlinde genital siğillerin oluşması mümkündür.

    HPV Aşısı Nedir?

    Bir çeşit DNA virüsü olan ve kanser gibi ciddi hastalıklara neden olabilen HPV’ye karşı koruma sağlayan aşı, HPV aşısı olarak adlandırılır. Rahim ağzı kanseri vakalarının %99’undan sorumlu olan HPV, bu aşı ile kontrol altına alınabilir. Daha önce Tip 16 ve Tip 18 gibi yüksek riskli gruptan virüsler ile enfekte olmamış kişilerde HPV aşısı büyük oranda koruma sağlar.

    HPV aşısının günümüzde üç farklı türü vardır. Bu türlerin her biri, farklı HPV tiplerine karşı koruma sağlar.

    • Cervarix Aşısı: HPV Tip 16 ve 18’e karşı koruma sağlar. Bu aşı, rahim ağzı kanserine neden olma riski en yoğun olan tiplere karşı koruyucudur.
    • Gardasil Aşısı: HPV Tip 6, 11, 16 ve 18’e karşı koruma sağlar. Bu aşı hem rahim ağzı kanserine hem de genital siğillere neden olan tiplere karşı koruyucudur.
    • Gardasil – 9 Aşısı: Tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı koruma sağlar. Siğillere neden olan, rahim ağzı kanserine neden olma olasılığı yüksek olan tiplerin yanı sıra kansere neden olan diğer yedi HPV tipine karşı da koruyucudur.

    HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

    HPV aşısının uygulama dozu, yaşa bağlı olarak farklıdır.

    • 9-14 yaş grubundaki çocuklarda 2 doz aşı uygulaması yapılır. İlk doz HPV aşısının yaptırdıktan 6 ay sonra ikinci doz aşı uygulanır.
    • 15-26 yaş arasında ise 3 doz HPV aşısı tavsiye edilir. İlk doz HPV aşısını yaptırdıktan 2 ay sonra ikinci doz yapılır. İlk dozun üzerinden 6 ay geçtikten sonra, ikinci dozun üzerinden 3 ay veya daha fazla zaman geçecek biçimde üçüncü doz uygulanır.

    Aşı enjeksiyonu, kas içine yapılır. Koldan veya bacaktan enjeksiyon gerçekleştirilebilir. 2. Doz aşı uygulamasının ardından aşının koruması başlar. Cinsel birliktelik yaşanmış olması HPV aşısı yaptırmaya engel değildir. Hâli hazırda gelişmiş olan bir HPV enfeksiyonuna karşı aşılar etkisizdir. Vücutta bulunan HPV’lere karşı HPV aşısı koruma sağlamaz. Ancak enfekte olunmayan virüs tiplerine karşı koruma sağlayacaktır.

    hpv aşısı

    HPV Aşısı Yaptırdıktan Sonra Yan Etki Oluşur Mu?

    HPV aşıları, bazı hastalarda yan etkilerin gelişmesine neden olabilir. Ancak bu yan etkiler, genel olarak hafif seyreder. En sık görülen aşı sonrası şikâyetler:

    • Aşı yapılan alanda kızarıklık
    • Hafif düzeyde ağrı
    • Ateş gibi yan etkilerdir.

    HPV Aşısı Fiyatları

    HPV aşısı birçok farklı hastanede yapılabilir. Her yaş grubunda başvurulacak dozaj farklıdır. Ücretler hem uygulanacak doz sayısına hem de başvurulan hastane veya kliniğe göre değişiklik gösterebilir. HPV aşısı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


    Doktora Bağlan!