LEEP

    LEEP; rahim ağzında kanserleşme riski bulunan lezyonlar olan hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. “Loop Electrosurgical Excision Procedure” kelimelerinin baş harfinden oluşan bir cerrahi müdahale tekniğidir. CIN veya HSIL olarak adlandırılan servikal prekanseröz lezyonların ileri seviyelerde olduğu hastalarda bu yönteme başvurulabilir. CIN 2 ve CIN 3 olarak sınıflandırılmış HSIL lezyonların tedavisinde LEEP uygulanır.


    Elektrik ile çalışan halka tel kullanılarak işlem gerçekleştirilir. Elektrocerrahi yöntemi olan LEEP uygulanarak rahim ağzındaki kanser riski taşıyan bölüm çıkartılır. İşlemden önce anestezi uygulandığı için hastaların ağrı veya acı hissetmesi söz konusu olmaz. Kısa sürede tamamlanabilen bu işlem sonrasında alınan parça, patolojiye gönderilerek tanı alınır ve hastalığın tamamının çıkarılıp çıkarılmadığı anlaşılır. Bu açıdan LEEP işlemi hem tanı hem de tedavi için başvurulabilen bir yöntemdir.

    Yazımızın devamında LEEP ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. LEEP hakkındaki tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

    LEEP Nedir?

    Human Papilloma Virüs (HPV), oldukça fazla sayıda çeşidi olan bir mikroorganizmadır. Bu mikroorganizmanın bazı türleri, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Kadınlar arasında en sık karşılaşılan kanser türlerinden olan rahim ağzı kanseri, bölgede lezyonların oluşması ile gelişir.

    Rutin jinekolojik muayeneler esnasında yapılan HPV testi ve smear testi, rahim ağzı kanserine yol açma riski bulunan prekanseröz lezyonların tespit edilmesini sağlar. Anormal smear testi sonucu bulunan hastalarda, kolposkopi yapılarak öntanı konulur. Prekanseröz lezyonların tanı ve tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için LEEP işlemine başvurulabilir.

    Açılımı Loop Electrosurgical Excision Procedure olan LEEP; bir çeşit elektrocerrahidir. LEEP konizasyon olarak da bilinen bu işlem; elektrik enerjisi ile çalışan, ucu halka biçiminde olan tel şeklinde bir cihaz ile işlem gerçekleştirilir. Bu cihaz, lezyonun yer aldığı dokunun rahim ağzından kolayca ayrılmasını sağlar. Alınan doku örneği patolojiye gönderilerek kanser riski açısından teste tabi tutulur ve bölge, lezyonlardan temizlenmiş olur.

    Konizasyon Nedir?

    Konizasyon, rahim ağzından koni biçiminde doku çıkarılması işleminin genel adıdır. LEEP uygulamasına kıyasla daha derin bir doku çıkarılmasına gerek görüldüğünde konizasyona başvurulabilir. Konizasyon, sıcak ve soğuk olarak iki farklı yöntemle gerçekleştirilebilir. Sıcak konizasyon, LEEP konizasyon olarak da adlandırılır.

    LEEP Nasıl Yapılır?

    LEEP işlemi anestezi altında uygulanır. Muayenehanede lokal anestezi ile uygulanabileceği gibi genel anesteziye başvurulması da mümkündür. İşlem esnasında hastalar jinekolojik muayene masasına alınır. Normal bir jinekolojik muayenede de kullanılan vajinal spekulum yardımı ile vajina duvarları aralanır. Bu sayede rahim ağzının görünür hâle gelmesi mümkün olur.

    Elektrokoter ismi verilen bir cihaz kullanılarak işlem gerçekleştirilir. Bu alet, elektrik enerji ile çalışır. Ucunda halka biçiminde bir tel bulunur. Bu cihaz kullanılarak rahim ağzındaki lezyonlar çıkartılır. Cihazın sağladığı elektrik, parça alınacak dokuların kesilmesini sağlar. Aynı zamanda kesilen bölgenin elektrik akımı ile yakılması sayesinde kanama da durur. Dikiş atılmasına gerek kalmaz. Çıkarılan parça, patolojiye gönderilerek incelemeye tabi tutulur.

    LEEP Konizasyon Nasıl Yapılır?

    LEEP konizasyon, LEEP uygulamasından farklı olarak çoğunlukla hastaların konforu için sedasyon anestezi altında ve ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir.

    Hastalar genellikle işlemden birkaç saat sonra taburcu edilir.

    LEEP Ne Kadar Sürer?

    LEEP işlemi, genellikle yaklaşık 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. LEEP işleminden yaklaşık 2-3 saat sonra günlük yaşama geri dönülebilir.

    LEEP Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

    LEEP işlemi bittikten sonra hastaların bir süre istirahat etmeleri önerilir. Hastaların evlerine giderek dinlenmeye geçmeleri tavsiye edilir.

    LEEP işlemi oldukça kısa sürede tamamlanabilen, kolay bir uygulamadır. Bu nedenle ciddi bir komplikasyon gelişmesi düşük bir ihtimaldir. İşlemin gerçekleştirildiği gün, 24 saat boyunca sürebilen hafif kramp benzeri ağrılar oluşabilir. Regl sancısına benzeyen bu ağrılar, genellikle kendiliğinden geçer.

    LEEP uygulaması yapılan hastalarda hafif düzeyde, koyu kahverengi vajinal akıntı görülmesi mümkündür. Şiddetli, uzun süreli akıntı veya kanama söz konusu olması hâlinde doktora başvurmanız önerilir.

    İşlemden sonra iyileşme sürecinde, ortalama 3-5 gün boyunca ağır spor aktivitelerinden ve yorucu fiziksel işlerden kaçınılması gerekir. Ayrıca yaklaşık 4 hafta boyunca cinsel perhiz uygulanması gerekir. Bu süre zarfında vajinal tampon da kullanılması tavsiye edilmez.

    LEEP uygulaması sonrasında mutlaka kontrol muayenesine gitmeni gerekir. Bu muayeneyi aksatmamak oldukça önemlidir. Hekiminin muayene tarihi hakkında sizi bilgilendirecektir. Genellikle işlemin üzerinden 4 hafta geçtikten sonra kontrol gerçekleştirilir.

    LEEP sonrasında kontrol muayenelerine düzenli olarak başvurarak lezyonların tekrarlayıp tekrarlamadığını da takip etmek gerekir. Ne sıklıkta kontrole başvurmanız gerektiği konusunda hekiminiz gerekli olan bilgilendirmeyi yapacaktır.

    LEEP Sonrası Tekrarlama Olur mu?

    LEEP işlemi ile alınan lezyonlar, belirli durumlarda tekrarlayabilir. Bu nedenle işlemden sonra belirli aralıklarla HPV testi ve Pap-Smear testine başvurulması gerekir. Bu sayede oluşma riski bulunan prekanseröz lezyonların tespiti mümkün olur.

    LEEP Fiyatları

    LEEP uygulamasının ücretleri, hastane ve klinik bazında değişebilir. Fiyatların farklılaşmasında uygulanacak olan anestezi yöntemi de etkilidir. Lokal veya genel anesteziye başvurulması, işlem ücretlerini değiştirebilmektedir. LEEP fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.


    Doktora Bağlan!